Teraz jest 21.10.2019, 13:00



Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
[F2] jak wymienić czujnik stopu fabia2 fl 
Autor Wiadomość

Dołączył(a): 04.07.2019, 20:59
Posty: 10
Podziękował: 6
Pomógł: 0

Silnik: CAYA-1.6 TDI 75KM
Skrzynia: EMD - 5b.
Samochód: FABIA 2 FL
Rok prod.: 2011
Województwo: podkarpackie
Post jak wymienić czujnik stopu fabia2 fl
witam
Przymierzam się do wymiany czujnika stopu w skodzie fabii 2 fl rok 2011. Niestety nie wiem jakie elementy kokpitu należy odkręcić (zdemontować), żeby dobrać się do niego.
Może ktoś z forumowiczów napisał by krok po kroku które elementy zdemontować?
Z góry dzięki za odpowiedz


04.07.2019, 21:04
Zobacz profil

Dołączył(a): 30.03.2017, 09:25
Posty: 120
Podziękował: 16
Pomógł: 3

Silnik: BBM-1.2 6V 60KM
Skrzynia: inny model
Rok prod.: 2008
Województwo: małopolskie
Post Re: jak wymienić czujnik stopu fabia2 fl
W Fabii 2 ale 2008 rok .Nie bylo problemu nic nie trzeba było odkręcać .Dojscie było przekręciłem czujnik w lewo i wyszedł.Wkreciłem nowy i po robocie.W Fabii 1 są osłony.


04.07.2019, 23:40
Zobacz profil
Ekspert Techniczny
Ekspert Techniczny
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 01.02.2009, 21:30
Lokalizacja: Świetochłowice
Posty: 5224
Podziękował: 145
Pomógł: 490

Silnik: AXR-1.9 TDI 101KM
Skrzynia: GGV - 5b.
Samochód: Ambiente
Rok prod.: 05.2007
Województwo: śląskie
Post Re: jak wymienić czujnik stopu fabia2 fl
W przedlifcie było prosto. Czujnik jest nad pedałem jak w F1.
Fabia po lifcie z 2011 roku ma czujnik stop na serwie od strony silnika. Nigdy go nie widziałem w prawdzie ale jest on chyba pod zbiorniczkiem z płynem hamulcowym. Od dołu. Jak patrzę na zdjęcia w internecie to pod zbiorniczkiem jest jeszcze jedna wtyczka i to będzie ten czujnik. Przykrecony na jedną śrubkę.
Numer czujnika ustalił mi kiedyś Angel. 8P0 698 459 B.

_________________
Tempomaty w grupie VAG. Skoda, Seat, Audi, VW. 510 150 407


Niżej podpisany użytkownik dziękuje koleś za ten post:
janman
05.07.2019, 04:40
Zobacz profil

Dołączył(a): 04.07.2019, 20:59
Posty: 10
Podziękował: 6
Pomógł: 0

Silnik: CAYA-1.6 TDI 75KM
Skrzynia: EMD - 5b.
Samochód: FABIA 2 FL
Rok prod.: 2011
Województwo: podkarpackie
Post Re: jak wymienić czujnik stopu fabia2 fl
dzięki koledzy ale moje pytnie nie dotyczy samej wymiany czujnika - tylko jak się do niego dobrać.
W Fabii1 odkręcało się kawałek kokpitu i czujnik był na wierzchu.
Nie wiem jak to zrobić w fabii2 po lifcie - przygladam się kokpitowi i nie widzę ani wkrętów ani podziału elementów kokpitu.
co do czujnika na serwie - zaskoczyłeś mnie bo sprzedawcy oryginalnego czujnika przedstawiają fotkę czujnika współpracującego z pedałem hamulca
Marekwodniak jakbyś mógł dokładniej opisać bo mówisz że nie było problemu - czujnik jest chyba za kokpitem i jest niewidoczny bez demontażu "czegośtam" tylko czego??


05.07.2019, 07:13
Zobacz profil
Ekspert Techniczny
Ekspert Techniczny
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 01.02.2009, 21:30
Lokalizacja: Świetochłowice
Posty: 5224
Podziękował: 145
Pomógł: 490

Silnik: AXR-1.9 TDI 101KM
Skrzynia: GGV - 5b.
Samochód: Ambiente
Rok prod.: 05.2007
Województwo: śląskie
Post Re: jak wymienić czujnik stopu fabia2 fl
janman napisał(a):
W Fabii1 odkręcało się kawałek kokpitu i czujnik był na wierzchu.

I tak jest w Fabii II przed FL.

janman napisał(a):
przygladam się kokpitowi i nie widzę ani wkrętów ani podziału elementów kokpitu.

Tu możesz tylko z całą dechą wyjechać.

janman napisał(a):
Marekwodniak jakbyś mógł dokładniej opisać bo mówisz że nie było problemu - czujnik jest chyba za kokpitem i jest niewidoczny bez demontażu "czegośtam" tylko czego??


Marek napiał, że to była Fabia 2008 i tam było inaczej.

Zobacz foty hamulca, które robiłem w Fabii z 2011 roku jak też szukałem czujnika STOP. I nie znalazłem. Po konsultacji z Angelem wyszło, że ten czujnik ma numer 8P0 698 459 B. Tak wyszło z VIN.
Wrzuć sobie ten numer w allegro to zobaczysz jak wygląda czujnik. Wpisz na allegro "serwo Fabia II" i znajdziesz foty gdzie ten czujnik wg. mnie jest pod zbiornikiem na aluminiowym korpusie.

Foty hamulca:
Obrazek
Obrazek

_________________
Tempomaty w grupie VAG. Skoda, Seat, Audi, VW. 510 150 407


Niżej podpisany użytkownik dziękuje koleś za ten post:
janman
05.07.2019, 09:16
Zobacz profil
Ekspert Techniczny
Ekspert Techniczny
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 01.02.2009, 21:30
Lokalizacja: Świetochłowice
Posty: 5224
Podziękował: 145
Pomógł: 490

Silnik: AXR-1.9 TDI 101KM
Skrzynia: GGV - 5b.
Samochód: Ambiente
Rok prod.: 05.2007
Województwo: śląskie
Post Re: jak wymienić czujnik stopu fabia2 fl
To jest ten czujnik:
https://allegro.pl/oferta/wlacznik-swia ... 8104973375


A tu aukcja. Zobacz foty. Od dołu przykręcony jedną śrubą jest wg, mnie czujnik STOP.

https://allegro.pl/oferta/skoda-fabia-i ... 8090884154

_________________
Tempomaty w grupie VAG. Skoda, Seat, Audi, VW. 510 150 407


Niżej podpisany użytkownik dziękuje koleś za ten post:
janman
05.07.2019, 09:27
Zobacz profil

Dołączył(a): 04.07.2019, 20:59
Posty: 10
Podziękował: 6
Pomógł: 0

Silnik: CAYA-1.6 TDI 75KM
Skrzynia: EMD - 5b.
Samochód: FABIA 2 FL
Rok prod.: 2011
Województwo: podkarpackie
Post Re: jak wymienić czujnik stopu fabia2 fl
dzięki Koles
zlokalizowalem ten czujnik ale za chiny ludowe nie mogę ściągnąć z niego wtyczki - zapieczone na amen
Będę kombinował


06.07.2019, 07:15
Zobacz profil
Ekspert Techniczny
Ekspert Techniczny
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 01.02.2009, 21:30
Lokalizacja: Świetochłowice
Posty: 5224
Podziękował: 145
Pomógł: 490

Silnik: AXR-1.9 TDI 101KM
Skrzynia: GGV - 5b.
Samochód: Ambiente
Rok prod.: 05.2007
Województwo: śląskie
Post Re: jak wymienić czujnik stopu fabia2 fl
janman napisał(a):
zlokalizowalem ten czujnik

Jest tam gdzie pisałem?

janman napisał(a):
za chiny ludowe nie mogę ściągnąć z niego wtyczki

Wtyczkę czasem jest dobrze najpierw docisnąć a później naciskać na blokadę.

_________________
Tempomaty w grupie VAG. Skoda, Seat, Audi, VW. 510 150 407


Niżej podpisany użytkownik dziękuje koleś za ten post:
janman
07.07.2019, 00:32
Zobacz profil

Dołączył(a): 04.07.2019, 20:59
Posty: 10
Podziękował: 6
Pomógł: 0

Silnik: CAYA-1.6 TDI 75KM
Skrzynia: EMD - 5b.
Samochód: FABIA 2 FL
Rok prod.: 2011
Województwo: podkarpackie
Post Re: jak wymienić czujnik stopu fabia2 fl
tak-jest tam gdzie napisałeś. Konstruktor umieścił go w nie najlepszym miejscu. Trzeba wyciągnąć filtr powietrza i obudowę filtra. Poza tym na wspólnej wiązce elektrycznej przewodów jest czujnik poziomu płynu hamulcowego. Producentowi szkoda było dołożyć klika milimetrów przewodu przez co przewody po założeniu kostek na te dwa czujniki są zbyt krótkie.
Nie mogłem ściągnąć wtyczki z czujnika stopu więc spryskałem wszystko kontaktem.
Jak na razie problem zapalającej się spiralki podgrzewania świec żarowych znikł.
Na jak długo? Okaże się.
Nauczyłem się jednak jeszcze jednej ważnej rzeczy --- przy tym samochodzie gdy kombinuje się przy rozłączaniu wtyczek elektrycznych należy odłączać klemę akumulatora.
Po dokonaniu montażu wszystkiego do kupy wygenerował ni się błąd check. Trzeba było zresetować komputer przez zdjęcie klemy (zdjąłem na 10 minut) i błąd skasował się


07.07.2019, 07:00
Zobacz profil

Dołączył(a): 30.03.2017, 09:25
Posty: 120
Podziękował: 16
Pomógł: 3

Silnik: BBM-1.2 6V 60KM
Skrzynia: inny model
Rok prod.: 2008
Województwo: małopolskie
Post Re: jak wymienić czujnik stopu fabia2 fl
Tak jak kolega pisze wtyczkę wcześniej wciskasz bo jest ząbek na niej jako blokada a potem naciskasz tązapadkę na wtyczce.Na forum mechaników jest filmik jak wypinać wtyczki .Polecam


Niżej podpisany użytkownik dziękuje marekwodniak za ten post:
janman
07.07.2019, 10:11
Zobacz profil

Dołączył(a): 04.07.2019, 20:59
Posty: 10
Podziękował: 6
Pomógł: 0

Silnik: CAYA-1.6 TDI 75KM
Skrzynia: EMD - 5b.
Samochód: FABIA 2 FL
Rok prod.: 2011
Województwo: podkarpackie
Post Re: jak wymienić czujnik stopu fabia2 fl
obiecałem że po paru dniach jazdy powiem jaki skutek odniosły moje działania - otóż nie zaświeciła się ani razu mrugająca kontrolka spirali.
Według mnie bardzo żadko uszkadza się czujnik stopu - wygląda na to że jest to czujnik zbliżeniowy (pojemnościowy) a nie mechaniczny gdzie wypalają się styki. Więc chyba najczęstrzym błędem to słaby styk na wtyczce.
I jeszcze jedno - konstruktor wymyślił wtyczkę (z uszczelnieniem) na czujniku poziomu płynu hamulcowego - za wtyczką jest złącze obrotowe i to złacze chyba nie ma zadnego uszczelniacza - więc styk obrotowy będzie śniedział - tam też w pierwszej kolejności należy szukac słabego kontaktu


09.07.2019, 10:30
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11 ] 

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL