![Post Post](./styles/avalongreen/imageset/icon_topic_latest.gif)
Zimowy nalot na "chromie"
Od czasu wymiany grilla na niskiej jakości zamiennik zmagam się z tym problemem. Występuje on wyłącznie w okresie zimowym. Na powierzchni listwy chromowanej tworzy się szaro-zielonkawy nalot, który bardzo mocno siedzi i jego usuwanie jest czasochłonne. No i ile razy można po tym trzeć zanim się powłokę zetrze?. Używam do tego pasty autosol do chromów, która jest bardzo skuteczna, ale muszę tą listwę oblecieć nią przynajmniej 3 razy. No a w zimie jest zimno, więc praca ta do przyjemności nie należy. Próbowałem listwę woskować po odświeżeniu, ale na długo się to nie zdaje.
![Obrazek](https://lh3.googleusercontent.com/jMNpqi848m1z8MOle3Tdt0owRX7L0I8xARCfXCvzSmCc1KU1dpW29t8WkK35b-uFbiNu5G4cKqMC7P4kuNgWsa_Lw0wrzzvDWu4wqQ=w1708-h959-no)
![Obrazek](https://lh3.googleusercontent.com/1BUsEw0HdKC09_LcQ4etcwKkcP1kUIvAYEXvCcs8_TRQ2OFr9y5xCXxfDqBeD7UpDlgqkd50ZUCPIMXi8zU7XLsHUxApG7WsRY1v8w=w1708-h959-no)
![Obrazek](https://lh3.googleusercontent.com/0-hvrn8IVQhnHBIofAvKr3XJOu-jakxMku2KGIqtLWypLCTtvOdj0t1ZuJhCoiD_stWKtjNFH6rK4HyR4oMNCgFcUWEpz0CNLaHFTQ=w1708-h959-no)
(niestety, zdjęcia są do kitu)
Pamiętam, że w fabii miałem napis "fabia" przeżarty przez taki sam nalot do spodu, tzn. chrom strawiło (bo nikt tego nie czyścił) i napis wymieniłem na nowy.
Jakiś pomysł na ten badziew? Oczywiście, grill z oryginalną listwą zachowuje się normalnie, ale ma też chorą cenę (600 zł vs. 150 za zamiennik).