Teraz jest 20.10.2020, 01:33



Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
[F1] Wymiana uszkodzonego potencjometru w radiu Symphony 
Autor Wiadomość
Ekspert Techniczny
Ekspert Techniczny
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 01.02.2009, 21:30
Lokalizacja: Świetochłowice
Posty: 5338
Podziękował: 151
Pomógł: 498

Silnik: AXR-1.9 TDI 101KM
Skrzynia: GGV - 5b.
Samochód: Ambiente
Rok prod.: 05.2007
Województwo: śląskie
Post Wymiana uszkodzonego potencjometru w radiu Symphony
Chciałem Wam pokazać jak wymienić uszkodzony potencjometr w radiu Symphony.
Pokrętło wyskoczyło przy próbie włączenia. Ośka pękła i nie da się tego pokleić. Trzeba wymienić.
Obrazek
Nowy potencjometr kupiłem na allegro. Koszt 46 zł z przesyłką.
Wymianę zaczynamy od zdjęcia dolnej pokrywy.
Obrazek

Odkręcamy śrubkę mocującą panel. Z drugiej strony jest taka sama. Strzałkami zaznaczyłem zaczepy panelu. Odczepiamy je i zdejmujemy panel.
Obrazek

Z drugiej strony panel jest zaczepiony w trzech miejscach o blachę.
Obrazek

Obracamy radio przodem do siebie. Na czerwono zaznaczyłem mocowanie taśmy łączącej panel z radiem. W zielonych kółkach zaznaczyłem śrubki, które należy odkręcić jeśli chcemy uzyskać dostęp do diud podświetlenia.
Obrazek

Płaskim śrubokrętem wysuwamy zabezpieczenie taśmy w celu jej wyjęcia.
Obrazek

Zdejmujemy górną pokrywę.
Obrazek

Odkręcamy moduł napędu odtwarzacza CD. Cztery śrubki zaznaczyłem na czerwono.
Obrazek

Wyciągamy bebechy na zewnątrz. Nie trzeba wypinać wtyczki. Niech sobie leży.
Obrazek

Wypinamy wtyczkę potencjometru zaznaczoną na czerwono.
Obrazek

Potencjometr jest przykręcony do czarnego plastiku, który wysuwamy do góry i wyjmujemy z blachy.
Obrazek

Odkręcamy dwie śrubki i już mamy uwolnioną płytkę z przylutowanym potencjometrem.
Obrazek

Do wylutowania użyłem elektrycznej odsysarki za 17 zł. Rewelacyjny sprzęt.
Obrazek

Oto wymieniony potencjometr.
Obrazek

Składamy wszystko w odwrotnej kolejności.

Potencjometr wygląda na oryginalny. Jest identyczny z wyjętym. Działa jednak odwrotnie. Chcąc zrobić głośniej trzeba kręcić w lewą stronę. Sprzedawca nie wie dlaczego tak jest.
Potencjometru nie da się przylutować inaczej a wtyczka jest dobrze włożona. Spróbuję zamienić kabelki we wtyczce.

_________________
Tempomaty w grupie VAG. Skoda, Seat, Audi, VW. 510 150 407


Niżej 2 podpisani użytkownicy dziękują koleś za ten post:
Mat, netgear89
09.03.2013, 04:21
Zobacz profil
Organizator Zlotów Ogólnopolskich
Organizator Zlotów Ogólnopolskich
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22.01.2011, 19:25
Lokalizacja: Gliwice
Posty: 1025
Zdjęcia: 0
Podziękował: 34
Pomógł: 40

Silnik: inny silnik
Skrzynia: inny model
Samochód: Mondeo MK IV
Rok prod.: 2008
Województwo: śląskie
Post Re: Wymiana uszkodzonego potencjometru w radiu Symphony
koleś napisał(a):
Działa jednak odwrotnie. Chcąc zrobić głośniej trzeba kręcić w lewą stronę

może to z anglika <lol2>

a tak bez żartów to super tut, z pewnością nie jednemu się przyda, jak zwykle pro robota :) :browar:

_________________
Czyszczenie tapicerki w domu klienta: meble, dywany, wykładziny, materace, tapicerka samochodowa | Ozonowanie pomieszczeń - Śląsk!


09.03.2013, 09:17
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26.09.2008, 08:24
Lokalizacja: Warszawa
Posty: 4040
Podziękował: 18
Pomógł: 140

Silnik: 1.8 T/200 KM
Skrzynia: inny model
Samochód: Fabia
Rok prod.: 2004
Województwo: mazowieckie
Post Re: Odp: Wymiana uszkodzonego potencjometru w radiu Symphony
Jasna du*a, ile roboty... Ale materiał imponujący. ;)

_________________
" Don’t let yourself get attached to anything you are not willing to walk out on in 30 seconds flat if you feel the heat around the corner."


09.03.2013, 09:20
Zobacz profil GG
Ekspert Techniczny
Ekspert Techniczny
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 01.02.2009, 21:30
Lokalizacja: Świetochłowice
Posty: 5338
Podziękował: 151
Pomógł: 498

Silnik: AXR-1.9 TDI 101KM
Skrzynia: GGV - 5b.
Samochód: Ambiente
Rok prod.: 05.2007
Województwo: śląskie
Post Re: Wymiana uszkodzonego potencjometru w radiu Symphony
O tym angliku też pomyślałem :lol:

Robi się naprawdę przyjemnie. To tylko tak wygląda strasznie.

Siedzę nad tym potencjometrem i myślę ciąć czy nie ciąć. Sprzedawca powiedział, że ze strony gdzie potencjometr ma trzy nóżki mam zamienić miejscami dwie skrajne i będzie działać poprawnie.
Mam obawy, że coś upalę.

_________________
Tempomaty w grupie VAG. Skoda, Seat, Audi, VW. 510 150 407


09.03.2013, 10:29
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 01.01.2013, 21:55
Lokalizacja: Zabrze
Posty: 218
Podziękował: 3
Pomógł: 1

Silnik: AUA-1.4 16V 75KM
Skrzynia: inny model
Samochód: Skoda Fabia
Rok prod.: 2013
Województwo: śląskie
Post Re: Wymiana uszkodzonego potencjometru w radiu Symphony
obojętnie jak ale jestem pełen podziwu dla twej roboty :czytaj:


09.03.2013, 12:52
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26.09.2008, 08:24
Lokalizacja: Warszawa
Posty: 4040
Podziękował: 18
Pomógł: 140

Silnik: 1.8 T/200 KM
Skrzynia: inny model
Samochód: Fabia
Rok prod.: 2004
Województwo: mazowieckie
Post Re: Wymiana uszkodzonego potencjometru w radiu Symphony
Te kabelki są na tyle długie, że można spróbować je jakoś pozamieniać, zalutować i dać w termokurcz. Będzie dobrze. ;)

_________________
" Don’t let yourself get attached to anything you are not willing to walk out on in 30 seconds flat if you feel the heat around the corner."


Niżej podpisany użytkownik dziękuje Mat za ten post:
koleś
09.03.2013, 13:37
Zobacz profil GG
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17.09.2011, 21:54
Lokalizacja: SBE
Posty: 3342
Zdjęcia: 0
Podziękował: 17
Pomógł: 143

Silnik: AWY-1.2 6V 54KM
Skrzynia: GSH - 5b.
Rok prod.: 2004
Województwo: śląskie
Post Re: Wymiana uszkodzonego potencjometru w radiu Symphony
patrząc na potencjometr może być tak jak piszecie że wystarczy zamienić kabelki ale zanim zaczniesz proponował bym zmierzyć czy pomiędzy dwoma skrajnymi a środkowym przewodem rezystancja zmienia się podobnie (pewnie tak jest ale warto sprawdzić ;) )

_________________
zanim założysz temat użyj opcji szukaj
forumowe >>długopisy , smycze z logo F1 i F2 dostępne << więcej informacji w pierwszym poście tematu


09.03.2013, 13:52
Zobacz profil WWW Album osobisty
Ekspert Techniczny
Ekspert Techniczny
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 01.02.2009, 21:30
Lokalizacja: Świetochłowice
Posty: 5338
Podziękował: 151
Pomógł: 498

Silnik: AXR-1.9 TDI 101KM
Skrzynia: GGV - 5b.
Samochód: Ambiente
Rok prod.: 05.2007
Województwo: śląskie
Post Re: Wymiana uszkodzonego potencjometru w radiu Symphony
MatCar17 napisał(a):
Te kabelki są na tyle długie, że można spróbować je jakoś pozamieniać, zalutować i dać w termokurcz. Będzie dobrze. ;)


Tak właśnie zrobiłem i działa prawidłowo :hurra:

_________________
Tempomaty w grupie VAG. Skoda, Seat, Audi, VW. 510 150 407


09.03.2013, 23:01
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 02.08.2013, 07:33
Posty: 29
Podziękował: 1
Pomógł: 0

Silnik: BBM-1.2 6V 60KM
Skrzynia: JQM - 5b.
Rok prod.: 2005
Województwo: świętokrzyskie
Post Re: Wymiana uszkodzonego potencjometru w radiu Symphony
koleś napisał(a):
MatCar17 napisał(a):
Te kabelki są na tyle długie, że można spróbować je jakoś pozamieniać, zalutować i dać w termokurcz. Będzie dobrze. ;)


Tak właśnie zrobiłem i działa prawidłowo :hurra:

Pamiętasz może jeszcze które kabelki zamieniłeś miejscami? Skrajne czy jakieś inne?

PS.
Tak się zastanawiam czy dało by się wymienić w tym radiu moduł odtwarzacza CD na jakiś inny czytający płyty mp3 ???


16.03.2014, 15:54
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 31.07.2012, 14:31
Lokalizacja: Starachowice
Posty: 571
Podziękował: 11
Pomógł: 13

Silnik: CUTA-1.4 TDI 105KM
Skrzynia: inny model
Samochód: Ambiente ICE ++
Rok prod.: 2005
Województwo: świętokrzyskie
Post Re: Wymiana uszkodzonego potencjometru w radiu Symphony
Pod jakim hasłem szukałeś tego potencjometru? Impulsator może albo potencjometr impulsowy? Nie mogę na to trafić :/


07.04.2014, 19:24
Zobacz profil
Ekspert Techniczny
Ekspert Techniczny
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 01.02.2009, 21:30
Lokalizacja: Świetochłowice
Posty: 5338
Podziękował: 151
Pomógł: 498

Silnik: AXR-1.9 TDI 101KM
Skrzynia: GGV - 5b.
Samochód: Ambiente
Rok prod.: 05.2007
Województwo: śląskie
Post Re: Wymiana uszkodzonego potencjometru w radiu Symphony
peSTKa napisał(a):
Pod jakim hasłem szukałeś tego potencjometru?

Enkoder Impulsator Potencjometr Concert Chorus Audi


Sprzedawca:
Andrzej Maksym
MAX-Electronics
Rafineryjna 5/6
38-200 Jasło
NIP: 685-197-76-43
Kontakt
maxelectronics@vp.pl
888 525 257

Z niebieskiego złącza na płytce udało mi się wyjąć kabelki i zamienić.
Obrazek

_________________
Tempomaty w grupie VAG. Skoda, Seat, Audi, VW. 510 150 407


26.09.2020, 19:12
Zobacz profil
Ekspert Techniczny
Ekspert Techniczny
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 01.02.2009, 21:30
Lokalizacja: Świetochłowice
Posty: 5338
Podziękował: 151
Pomógł: 498

Silnik: AXR-1.9 TDI 101KM
Skrzynia: GGV - 5b.
Samochód: Ambiente
Rok prod.: 05.2007
Województwo: śląskie
Post Re: Wymiana uszkodzonego potencjometru w radiu Symphony
No i niespodzianka. Potencjometr wymieniłem. Kupiony u tego samego sprzedawcy. Zamieniłem dwa skrajne przewody i po podłączeniu do auta mam na rolce włącz/wyłącz. Kręcę rolką chcąc zrobić głośniej a radio raz się włącza a raz wyłącza :D
Muszę jeszcze raz to rozebrać, wrócić kabelkami z powrotem i wyczaić które inne ewentualnie zamienić.
Na szczęście głośność mogę ustawić z kierownicy.
Potencjometr wymieniałem ponieważ miał już luzy i od samej jady po nierónościach radio grało głośniej lub ciszej.

_________________
Tempomaty w grupie VAG. Skoda, Seat, Audi, VW. 510 150 407


27.09.2020, 14:43
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 12 ] 

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL