Teraz jest 20.10.2020, 02:56



Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
[F2] Problem z radiem Dance 
Autor Wiadomość

Dołączył(a): 26.11.2009, 20:54
Lokalizacja: Warka
Posty: 11
Podziękował: 0
Pomógł: 0

Silnik: ARV-1.0 8V 50KM
Samochód: Fabia II Ambiente
Rok prod.: 2007
Województwo: mazowieckie
Post [F2] Problem z radiem Dance
Witam :)

Mam radio Skoda Dance w mojej Fabii II - niestety nie mam na to radio gwarancji (samochód sprowadzony z Niemiec; stał trochę u kupca w Polsce itp...) - radio pracowało bardzo dobrze, tylko kilka razy na samym początku po zakupie samochodu straciło pamięć programów - na przeglądzie w ASO przy sprawdzaniu samochodu na VAG-u wykryli jakieś błędy na radiu związane z zasilaniem, ale powiedzieli, że mogło to być spowodowane słabym naładowaniem akumulatora...

Przed samymi Świętami radio "stanęło dęba" - nie chce się wogóle włączać automatycznie przy włączaniu stacyjki, a przy wcisnięciu przycisku włączania(ten duży przycisk na środku) widać, jak załącza się na ok. pół sekundy i gaśnie (na ekranie pokazuje się czarny cienki pasek i to wszystko - zaraz gaśnie z powrotem...)

Mam na szczęście w zestawie kable do podłączenia nieoryginalnego radia i sprawdziliśmy inne radio - działa bez problemu - bo bałem się, że jest coś z przewodami zasilającymi, ale jednak chyba coś jest nie tak z samym radiem Wygląda mi na to, że coś się stało w "okolicy" włącznika radia...

Czy ktoś może mi pomóc i doradzić, co mam z tym robić i czy jest sens naprawiać takie radio??? Nie mam na niego gwarancji i ciekawy jestem, czy takie radia się wogóle naprawia i ile to kosztuje...


01.01.2010, 21:14
Zobacz profil GG
Organizator Zlotów Ogólnopolskich
Organizator Zlotów Ogólnopolskich
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18.12.2008, 11:58
Lokalizacja: Warszawa
Posty: 1385
Zdjęcia: 0
Podziękował: 17
Pomógł: 74

Silnik: BBM-1.2 6V 60KM
Skrzynia: inny model
Samochód: Fabia II Classic
Rok prod.: 2008
Województwo: mazowieckie
Post 
Naprawiać się naprawia , czy warto , tu musisz sam sobie odpowiedzieć na pytanie , radio na allegro kosztuje od 400 zł do 600 zł , ja bym poszedł do zwykłego magika który zajmuje się naprawą i zapytałbym się ile to będzie kosztowało, ewentualnie jeżeli ktoś z twojej okolicy ma VAGA to niech Tobie przeskanuje błędy i podaj je na forum to może będziemy wiedzieli co i jak, chyba że panowie w serwisie ( w co wątpię ) podali Tobie kod błędu???
Dziwne że tak się samo zepsuło ale cóż złośliwość rzeczy martwych


03.01.2010, 22:22
Zobacz profil Album osobisty

Dołączył(a): 26.11.2009, 20:54
Lokalizacja: Warka
Posty: 11
Podziękował: 0
Pomógł: 0

Silnik: ARV-1.0 8V 50KM
Samochód: Fabia II Ambiente
Rok prod.: 2007
Województwo: mazowieckie
Post 
venomk napisał(a):
Naprawiać się naprawia , czy warto , tu musisz sam sobie odpowiedzieć na pytanie , radio na allegro kosztuje od 400 zł do 600 zł , ja bym poszedł do zwykłego magika który zajmuje się naprawą i zapytałbym się ile to będzie kosztowało, ewentualnie jeżeli ktoś z twojej okolicy ma VAGA to niech Tobie przeskanuje błędy i podaj je na forum to może będziemy wiedzieli co i jak, chyba że panowie w serwisie ( w co wątpię ) podali Tobie kod błędu???
Dziwne że tak się samo zepsuło ale cóż złośliwość rzeczy martwych


Mam wydruk z kontroli w ASO - samochód był sprawdzany jakimś programem VAS 5051B (??? - chyba jakaś odmiana VAG...) i pokazał 2 błędy: jeden z akumulatorem i drugi z radiem - podam te kody, może się do czegoś przydadzą... Zeskanowałem to z wydruku:

Cytuj:
Sterownik instalacji elektrycznej samochodu
6Q1937049F
0000 BN-SG, 2S36 Kodowanie 9358 Numer serwisu 13765
2 Rozpoznano usterkę
Numer usterki: usterki: 01304 49
1
01598 007
napięcie akumulatora
Za mała wartość sygnału.

Złącze diagn. magistrali danych - Gateway
6N0909901
00 GA TEWAY CAN 2S36 Kodowanie 14
Numer serwisu 13765


1 Rozpoznano usterkę
01304 049
Radio
Brak informacji
Usterka sporadyczna


Czy na podstawie tego można coś powiedzieć???

Dałem radio do fachowca - w tygodniu może będę coś wiedział...


04.01.2010, 00:12
Zobacz profil GG
Organizator Zlotów Ogólnopolskich
Organizator Zlotów Ogólnopolskich
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18.12.2008, 11:58
Lokalizacja: Warszawa
Posty: 1385
Zdjęcia: 0
Podziękował: 17
Pomógł: 74

Silnik: BBM-1.2 6V 60KM
Skrzynia: inny model
Samochód: Fabia II Classic
Rok prod.: 2008
Województwo: mazowieckie
Post 
kajacek napisał(a):

1 Rozpoznano usterkę
01304 049
Radio
Brak informacji
Usterka sporadyczna


Błąd 01304 049 , jest to brak komunikacji radia z magistralą CAN , usterka często występuje przy nieoryginalnym radiu najczęściej po wymianie radia z DANCE na jakieś inne wtedy komputer który jest zaprogramowany na fabryczne radio chce się z nim łączyć , przy radiu DANCE nie powinno być takiej usterki , no chyba że cosik jest nie tak z radiem ale na ten temat będzie musiał się wypowiedzieć magik od naprawy radia.


04.01.2010, 11:51
Zobacz profil Album osobisty

Dołączył(a): 26.11.2009, 20:54
Lokalizacja: Warka
Posty: 11
Podziękował: 0
Pomógł: 0

Silnik: ARV-1.0 8V 50KM
Samochód: Fabia II Ambiente
Rok prod.: 2007
Województwo: mazowieckie
Post 
venomk napisał(a):
Błąd 01304 049 , jest to brak komunikacji radia z magistralą CAN , usterka często występuje przy nieoryginalnym radiu najczęściej po wymianie radia z DANCE na jakieś inne wtedy komputer który jest zaprogramowany na fabryczne radio chce się z nim łączyć , przy radiu DANCE nie powinno być takiej usterki , no chyba że cosik jest nie tak z radiem ale na ten temat będzie musiał się wypowiedzieć magik od naprawy radia.


Ale zauważ, że taki sam kod błędu wystąpił też przy akumulatorze - ten pierwszy błąd...

Radio oddane do "magika" - za kilka dni mam mieć odpowiedź, co jest - ale "magik" powiedział, że nie spotkał się z takimi objawami... :sciana:


04.01.2010, 22:25
Zobacz profil GG
Organizator Zlotów Ogólnopolskich
Organizator Zlotów Ogólnopolskich
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18.12.2008, 11:58
Lokalizacja: Warszawa
Posty: 1385
Zdjęcia: 0
Podziękował: 17
Pomógł: 74

Silnik: BBM-1.2 6V 60KM
Skrzynia: inny model
Samochód: Fabia II Classic
Rok prod.: 2008
Województwo: mazowieckie
Post 
kajacek napisał(a):
Ale zauważ, że taki sam kod błędu wystąpił też przy akumulatorze - ten pierwszy błąd...


Owszem występuje przy akumulatorze , ja tylko napisałem że też może być inna przyczyna , kod błędu - brak komunikacji z radiem , a przyczyn jak zwykle może być niestety wiele. :good:


07.01.2010, 18:22
Zobacz profil Album osobisty

Dołączył(a): 26.11.2009, 20:54
Lokalizacja: Warka
Posty: 11
Podziękował: 0
Pomógł: 0

Silnik: ARV-1.0 8V 50KM
Samochód: Fabia II Ambiente
Rok prod.: 2007
Województwo: mazowieckie
Post 
Dałem radio do znajomego magika, ale niestety "wymiękł" - w związku z tym szukam jakiegoś warsztatu w Warszawie lub okolicy, gdzie mogliby mi pomóc z tym radiem...

Ma ktoś jakieś namiary???

[ Dodano: 2010-01-27, 07:22 ]
Radio wróciło z naprawy - zostało naprawione; były spalone częsci w układzie zasilania - wg fachmana od radia były problemy z zasilaniem i to mogło być przyczyną uszkodznia radia - powiedział, abym sprawdził u elektryka, czy w samochodzie nie ma jakichś problemów z masą, albo z akumulatorem, albo z samą kostką...
Wczoraj byłem u elektryka - sprawdził i stwierdził, że mam problem z alternatorem, bo zaczyna podawać prąd dopiero od wysokich obrotów, a na niskich albo nie podaje, albo podaje skokowo; to może powodować spadki napięcia w czasie jazdy... Wg elektryka jest jakiś problem z elektroniką w alternatorze...

Czy to może być przyczyną problemów z radiem??? I czy jest możliwe, aby w nowym samochodzie (22 000 km) były już takie problemy z alternatorem???


13.01.2010, 20:21
Zobacz profil GG
Organizator Zlotów Ogólnopolskich
Organizator Zlotów Ogólnopolskich
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18.12.2008, 11:58
Lokalizacja: Warszawa
Posty: 1385
Zdjęcia: 0
Podziękował: 17
Pomógł: 74

Silnik: BBM-1.2 6V 60KM
Skrzynia: inny model
Samochód: Fabia II Classic
Rok prod.: 2008
Województwo: mazowieckie
Post 
kajacek napisał(a):

[ Dodano: 2010-01-27, 07:22 ]
Radio wróciło z naprawy - zostało naprawione; były spalone częsci w układzie zasilania - wg fachmana od radia były problemy z zasilaniem i to mogło być przyczyną uszkodznia radia - powiedział, abym sprawdził u elektryka, czy w samochodzie nie ma jakichś problemów z masą, albo z akumulatorem, albo z samą kostką...
Wczoraj byłem u elektryka - sprawdził i stwierdził, że mam problem z alternatorem, bo zaczyna podawać prąd dopiero od wysokich obrotów, a na niskich albo nie podaje, albo podaje skokowo; to może powodować spadki napięcia w czasie jazdy... Wg elektryka jest jakiś problem z elektroniką w alternatorze...

Czy to może być przyczyną problemów z radiem??? I czy jest możliwe, aby w nowym samochodzie (22 000 km) były już takie problemy z alternatorem???



Szczerze powiem nie mam zielonego pojęcia o co im chodzi z tym alternatorem ??? , brak prądu ( czy też Ładowania lub spadki napięcia ) nie powinien spalić ścieżek ani żadnych komponentów w radiu , raczej za duże napięcie ale to wątpliwa sprawa żeby w takim przypadku tylko radio padło , raczej miałbyś problemy z większością elektryki w samochodzie ( np. zegary , klima , itp. ) .Znowu jakby było większe napięcie to prawdopodobnie poszedł by sam bezpiecznik , przecież radio jest dość dobrze zabezpieczone , jest bezpiecznik ogólny i w radiu.
Niby same spadki napięć są groźne ale żeby aż uszkodziły radio ????
Strasznie dziwna sprawa, a czy radio było dokładane czy było od nowości ?????
Może masz coś źle podłączone ( chodzi o kostkę do radia ) może tam jest coś nie tak przejrzyj wszystkie kable , czy któryś nie jest urwany , przetarty i dotyka do blachy ?????
Znasz może historię swojego samochodu , bo może coś przeżył ????

Ewentualnie pojedź jeszcze do jednego elektryka żeby potwierdził ta tezę z alternatorem, można by było go podłączyć do VAGA i sprawdzić to ładowanie.


Ostatnio edytowano 27.01.2010, 14:56 przez venomk, łącznie edytowano 1 raz



27.01.2010, 11:55
Zobacz profil Album osobisty

Dołączył(a): 26.11.2009, 20:54
Lokalizacja: Warka
Posty: 11
Podziękował: 0
Pomógł: 0

Silnik: ARV-1.0 8V 50KM
Samochód: Fabia II Ambiente
Rok prod.: 2007
Województwo: mazowieckie
Post 
Rozrusznik to chyba nie to samo co alternator, prawda???

Radio na początku bylo podobno inne (nieoryginalne bez CD), zostało wymienione na oryginalne przed zakupem przeze mnie; było połączone przez przejściówkę do kostki i przez przejściówkę do anteny - dostałem te przejściówki też z autem.

Historii auta nie znam, wiem tylko tyle, że bylo serwisowane w Niemczech i licznik zgadza sie z datami serwisu (sprawdzone przez ASO Skoda na podstawie VIN); nie bylo napraw oprocz malej stluczki i wymiany prawego przedniego błotnika i gwarancyjna wymiana słupków (jakaś fabryczna wada usunięta na samym początku...) - też sprawdzone w ASO na podstawie VIN.

Wg radiowca radio dostało zbyt dużego napięcia na układzie podtrzymania (ten układ związany z rozrusznikiem i kluczykiem - powtarzam słowa radiowca...)


27.01.2010, 13:08
Zobacz profil GG
Organizator Zlotów Ogólnopolskich
Organizator Zlotów Ogólnopolskich
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18.12.2008, 11:58
Lokalizacja: Warszawa
Posty: 1385
Zdjęcia: 0
Podziękował: 17
Pomógł: 74

Silnik: BBM-1.2 6V 60KM
Skrzynia: inny model
Samochód: Fabia II Classic
Rok prod.: 2008
Województwo: mazowieckie
Post 
kajacek napisał(a):
Rozrusznik to chyba nie to samo co alternator, prawda???


Sorki już się poprawiłem chodziło o alternator , co mnie naszło z tym rozrusznikiem.
Radio jest podłączone przejściówkami , ciekawe czy jest podłączone do magistrali CAN , czy jakoś obeszli to i jak to zrobili , jeżeli coś pomieszali z przejściówkami to rzeczywiście może być klops,
Radio DANCE powinno być podłączone do CAN i uruchomione VAGIEM wtedy jest prawidłowa praca radia, jeżeli panowie którzy montowali radio nie zrobili tego to prawdopodobnie się wszystko knoci.Poprzednio wyskoczył Tobie błąd braku komunikacji z radiem więc można się spodziewać że cosik jest źle podłączone.
Oczywiście na razie nie zakładałeś z powrotem radia????
Najlepiej by było podłączyć vaga u Ciebie może coś byśmy wydedukowali, niestety ostatnio narzekam na brak czasu , chyba że masz kogoś z vagiem kto by Tobie pomógł.
Ewentualnie odezwę się jak będę miał chwilkę.
Słyszałem czasami że jak nie ma komunikacji z can to się dziwne rzeczy dzieją , radio gra tylko 30 minut potem samo gaśnie, albo cały czas palą się przyciski i podświetlenie radia.
Najgorsze jest to że u ciebie wszystko działało i nagle padło , ewentualnie jakiś domorosły elektronik chciał wydostać kod pin z radia i coś w nim uszkodził , co wyszło dopiero teraz i może po naprawie będzie wszystko ok.


27.01.2010, 15:10
Zobacz profil Album osobisty

Dołączył(a): 26.11.2009, 20:54
Lokalizacja: Warka
Posty: 11
Podziękował: 0
Pomógł: 0

Silnik: ARV-1.0 8V 50KM
Samochód: Fabia II Ambiente
Rok prod.: 2007
Województwo: mazowieckie
Post 
venomk napisał(a):

Radio jest podłączone przejściówkami , ciekawe czy jest podłączone do magistrali CAN , czy jakoś obeszli to i jak to zrobili , jeżeli coś pomieszali z przejściówkami to rzeczywiście może być klops,
Radio DANCE powinno być podłączone do CAN i uruchomione VAGIEM wtedy jest prawidłowa praca radia, jeżeli panowie którzy montowali radio nie zrobili tego to prawdopodobnie się wszystko knoci.Poprzednio wyskoczył Tobie błąd braku komunikacji z radiem więc można się spodziewać że cosik jest źle podłączone.
Oczywiście na razie nie zakładałeś z powrotem radia????
Najlepiej by było podłączyć vaga u Ciebie może coś byśmy wydedukowali, niestety ostatnio narzekam na brak czasu , chyba że masz kogoś z vagiem kto by Tobie pomógł.
Ewentualnie odezwę się jak będę miał chwilkę.
Słyszałem czasami że jak nie ma komunikacji z can to się dziwne rzeczy dzieją , radio gra tylko 30 minut potem samo gaśnie, albo cały czas palą się przyciski i podświetlenie radia.
Najgorsze jest to że u ciebie wszystko działało i nagle padło , ewentualnie jakiś domorosły elektronik chciał wydostać kod pin z radia i coś w nim uszkodził , co wyszło dopiero teraz i może po naprawie będzie wszystko ok.


Radio Dance było podłączone do oryginalnych końcówek, to poprzednie "nieskodowe" radio było podłączone do oryginalnych końcówek przez przejściówki...

Co to znaczy "Radio DANCE powinno być podłączone do CAN i uruchomione VAGIEM" ??? Podłączenie do oryginalnych końcówek to chyba jest równoznaczne z podłączeniem do CAN, tak? I co to znaczy uruchomione VAG-iem???

Mam niby Interface VAG kupiony kiedyś na Allegro i podłączany do laptopa, ale w tej wersji VAGCOM, co mam (chyba 3.11) nie ma Fabii II i trochę boję się go podłączyć, poza tym nigdy nie robiłem VAGCOM-em przestawień, tylko sprawdzałem błędy w swojej Octavii (Fabia jest żony :) ) i nie bardzo wiem, jak to ugryźć..


27.01.2010, 19:28
Zobacz profil GG
Organizator Zlotów Ogólnopolskich
Organizator Zlotów Ogólnopolskich
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18.12.2008, 11:58
Lokalizacja: Warszawa
Posty: 1385
Zdjęcia: 0
Podziękował: 17
Pomógł: 74

Silnik: BBM-1.2 6V 60KM
Skrzynia: inny model
Samochód: Fabia II Classic
Rok prod.: 2008
Województwo: mazowieckie
Post 
kajacek napisał(a):

Radio Dance było podłączone do oryginalnych końcówek, to poprzednie "nieskodowe" radio było podłączone do oryginalnych końcówek przez przejściówki...

Co to znaczy "Radio DANCE powinno być podłączone do CAN i uruchomione VAGIEM" ??? Podłączenie do oryginalnych końcówek to chyba jest równoznaczne z podłączeniem do CAN, tak? I co to znaczy uruchomione VAG-iem???


Chodzi o to że masz sterownik komfortu zaprogramowany na normalne radio bez udziału magistrali can ,trzeba by podłączyć radio i vagiem zobaczyć czy jest wykrywane przez sterownik , jeśli nie , trzeba poprzez odpowiednie kodowanie dodać radio.
Wtedy też dzięki vag będziesz mógł dostać się do opcji radia.Po dodaniu radia powinno być wszystko ok.
Ale jak to zrobić to szczerze powiem że sam nie bardzo wiem.


27.01.2010, 20:11
Zobacz profil Album osobisty

Dołączył(a): 26.11.2009, 20:54
Lokalizacja: Warka
Posty: 11
Podziękował: 0
Pomógł: 0

Silnik: ARV-1.0 8V 50KM
Samochód: Fabia II Ambiente
Rok prod.: 2007
Województwo: mazowieckie
Post 
venomk napisał(a):
kajacek napisał(a):

Radio Dance było podłączone do oryginalnych końcówek, to poprzednie "nieskodowe" radio było podłączone do oryginalnych końcówek przez przejściówki...

Co to znaczy "Radio DANCE powinno być podłączone do CAN i uruchomione VAGIEM" ??? Podłączenie do oryginalnych końcówek to chyba jest równoznaczne z podłączeniem do CAN, tak? I co to znaczy uruchomione VAG-iem???


Chodzi o to że masz sterownik komfortu zaprogramowany na normalne radio bez udziału magistrali can ,trzeba by podłączyć radio i vagiem zobaczyć czy jest wykrywane przez sterownik , jeśli nie , trzeba poprzez odpowiednie kodowanie dodać radio.
Wtedy też dzięki vag będziesz mógł dostać się do opcji radia.Po dodaniu radia powinno być wszystko ok.
Ale jak to zrobić to szczerze powiem że sam nie bardzo wiem.


Czyli raczej bez wizyty w ASO się nie obejdzie???

BTW: alternator miał uszkodzony regulator napięcia - ciekawe, czy miało to wpływ na radio???


28.01.2010, 11:41
Zobacz profil GG
Organizator Zlotów Ogólnopolskich
Organizator Zlotów Ogólnopolskich
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18.12.2008, 11:58
Lokalizacja: Warszawa
Posty: 1385
Zdjęcia: 0
Podziękował: 17
Pomógł: 74

Silnik: BBM-1.2 6V 60KM
Skrzynia: inny model
Samochód: Fabia II Classic
Rok prod.: 2008
Województwo: mazowieckie
Post 
kajacek napisał(a):

Czyli raczej bez wizyty w ASO się nie obejdzie???

BTW: alternator miał uszkodzony regulator napięcia - ciekawe, czy miało to wpływ na radio???


No niestety mogło mieć regulator napięcia mógł się właśnie przyczynić do zepsucia radyjka, mógł właśnie podać większy prąd chwilowo i po ptakach.
Ale jak już wymieniłeś to zakładaj radio , jeżeli się nie wyłączy po 30 minutach i nie będa się cały czas świeciły klawisze to wszystko ok.
Jeśli jednak będzie odwrotnie to niestety ASO


28.01.2010, 15:30
Zobacz profil Album osobisty

Dołączył(a): 26.11.2009, 20:54
Lokalizacja: Warka
Posty: 11
Podziękował: 0
Pomógł: 0

Silnik: ARV-1.0 8V 50KM
Samochód: Fabia II Ambiente
Rok prod.: 2007
Województwo: mazowieckie
Post 
Po południu odbieram samochód od elektryka, to wezme radio z sobą i tam zamontujemy; poza tym elektryk ma chyba Vag, to moze i od razu sprawdzimy :)

[ Dodano: 2010-01-30, 19:26 ]
sprawdziłem dzisiaj swoją Fabię VAGCOM 409.1 i pokazały mi się takie błędy:

Cytuj:
Address 01: Engine
Controller: 03D 906 023
Component: SIMOS91 1.2l 2V 5412
Coding: 0000071
Shop #: WSC 13765
1 Fault Found:
17911 - Load Signal from Alternator Term. DF: Implausible Signal
P1503 - 008 - Implausible Signal - Intermittent
Readiness: N/A


Cytuj:
Address 09: Cent. Elect.
Controller: 6Q1 937 049 F
Component: 0000 BN-SG. 2S36
Coding: 09358
Shop #: WSC 13765
1 Fault Found:
01304 - Radio
49-10 - No Communications - Intermittent


Cytuj:
Address 19: CAN Gateway
Controller: 6N0 909 901
Component: 00 GATEWAY CAN 2S36
Coding: 00014
Shop #: WSC 13765
1 Fault Found:
01304 - Radio
49-10 - No Communications - Intermittent


Skasowałem te błędy w VAG i przeskanowałem jeszcze raz i wtedy nie pokazało już żadnych błędów :) to znaczy, że one były po prostu w pamięci (pozostały niewykasowane), prawda?

Robiłem wcześniej alternator i ten błąd (17911 P1503) był spowodowany chyba awarią alternatora??? A co on dokładnie oznacza, bo nie mogę nic znaleźc...

VAG znalazł radio, w czasie skanowania na ekranie radia pokazał się napis "DIAG" - więc go chyba wiział w systemie...

Tak więc chyba wreszcie wszystko będzie OK :)


28.01.2010, 15:50
Zobacz profil GG
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL