Teraz jest 22.05.2019, 19:19



Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
[F1] problem z pamiecia 
Autor Wiadomość
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12.04.2009, 12:12
Lokalizacja: Warszawa
Posty: 150
Zdjęcia: 0
Podziękował: 6
Pomógł: 3

Silnik: ASZ-1.9 TDI 130KM
Skrzynia: FJW - 6b.
Samochód: fabia 1
Rok prod.: 2003
Województwo: mazowieckie
Post problem z pamiecia
Witam

Ostatnio zakupiłem f1 vrs i zamieniłem fabryczne radio Symphony, na swojego poczciwego clariona vz402e i pojawił się problem.
Po wyjęciu kluczyka radio całkowicie traci pamięć (stacje radiowe, wszystkie ustawienia dzwięku), po prostu resetuje się za każdym razem gdy zgasi się silnik i wyjmie kluczyk.

I pytanie co zrobić żeby tak się nie działo- radio seryjne działało normalnie nic się nie resetowało

i sprawa druga- strasznie słaba jakość sygnału radiowego. nawet w centrum Warszawy są problemy z odbiorem większości stacji radiowych
Działo się to na radiu seryjnym jak i na clarionie- co może być przyczyną, gdzie szukać problemu?

Z góry dzięki za pomoc :D

_________________
f1 o2 f1VRS


24.05.2018, 09:59
Zobacz profil Album osobisty
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 20.03.2008, 10:45
Lokalizacja: Mińsk-Maz.
Posty: 1527
Zdjęcia: 0
Podziękował: 4
Pomógł: 54

Silnik: CGGB-1.4 16V 86KM
Skrzynia: LVA - 5b.
Samochód: Ambition plus
Rok prod.: 2013
Województwo: mazowieckie
Post Re: problem z pamiecia
marcin_wawa85 nie obraź się ale jesteś tyle czasu na forum i wiesz że odpowiedzi są już.Pamięć-mieszanie w wiązce,sygnał - symetryzator.


24.05.2018, 14:06
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21.10.2009, 22:11
Lokalizacja: Warszawa
Posty: 1505
Podziękował: 5
Pomógł: 43

Silnik: inny silnik
Skrzynia: inny model
Samochód: Octavia III Combi TDI
Rok prod.: 2014
Województwo: mazowieckie
Post Re: problem z pamiecia
A nie separator??

tapatalka

_________________
PerfectService by DGW
Skoda Octavia 2FL Combi 2.0 TDI
Skoda Fabia RS 1.9 TDI ASZ
Skoda Octavia 1 Combi 1.9 TDI AHF


24.05.2018, 14:08
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 20.03.2008, 10:45
Lokalizacja: Mińsk-Maz.
Posty: 1527
Zdjęcia: 0
Podziękował: 4
Pomógł: 54

Silnik: CGGB-1.4 16V 86KM
Skrzynia: LVA - 5b.
Samochód: Ambition plus
Rok prod.: 2013
Województwo: mazowieckie
Post Re: problem z pamiecia
Adrian napisał(a):
A nie separator??


Pewnie że tak :mlotkiemwleb:


24.05.2018, 14:20
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12.04.2009, 12:12
Lokalizacja: Warszawa
Posty: 150
Zdjęcia: 0
Podziękował: 6
Pomógł: 3

Silnik: ASZ-1.9 TDI 130KM
Skrzynia: FJW - 6b.
Samochód: fabia 1
Rok prod.: 2003
Województwo: mazowieckie
Post Re: problem z pamiecia
separator kupiony jeszcze musze te zasilanie sprawdzic :-)
nie obrażam sie, człowiek nie mysli jak wraca po 16h z pracy :-)

_________________
f1 o2 f1VRS


25.05.2018, 09:08
Zobacz profil Album osobisty
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17.09.2011, 21:54
Lokalizacja: SBE
Posty: 3338
Zdjęcia: 0
Podziękował: 17
Pomógł: 142

Silnik: AWY-1.2 6V 54KM
Skrzynia: GSH - 5b.
Rok prod.: 2004
Województwo: śląskie
Post Re: problem z pamiecia
Ty nie a jak my sie obrazimy na twoje pytania ...?


Wysłane z Tapatalka

_________________
zanim założysz temat użyj opcji szukaj
forumowe >>długopisy , smycze z logo F1 i F2 dostępne << więcej informacji w pierwszym poście tematu


25.05.2018, 20:57
Zobacz profil WWW Album osobisty

Dołączył(a): 08.03.2019, 16:00
Posty: 1
Podziękował: 0
Pomógł: 0

Silnik: AZE-1.4 8V 60KM
Skrzynia: FCX - 5b.
Rok prod.: 1998
Województwo: małopolskie
Post Re: problem z pamiecia
Dzieki za pomoc


08.03.2019, 16:03
Zobacz profil
Ekspert Techniczny
Ekspert Techniczny

Dołączył(a): 28.08.2012, 21:19
Lokalizacja: SPS
Posty: 1443
Podziękował: 27
Pomógł: 92

Silnik: AUA-1.4 16V 75KM
Skrzynia: FDL - 5b.
Samochód: F1 AUA 2001 + corsa E 2017 B14XEL
Rok prod.: 2001
Województwo: śląskie
Post Re: problem z pamiecia
Nie wiem czy też masz problem jak autor sprzed roku, ale jeżeli na fabrycznym też był słaby sygnał to mogła antena po prostu już wyzionąć ducha, a dokładniej to wzmacniacz w niej. U mnie tak było.

Co do separatora to jest konieczny. Zacznij od niego. Jak nie poprawi to masz antenę do kupienia. Wymiana prosta. Luzujesz podsufitkę z tyłu i włożysz rekę coby odkręcić antene. Oryginalna antena ma bodajże 0,5m kabelek z końcówką raku2 więc rozpinasz i podmieniasz.

Separator podepnij pod niebieski kabelek z radia nowego (nie wiem jakie masz,ale 90% odbiorników normalnych ma ten kolor). Jest to kabelek służący do odpalania wzmacniacza lub anteny. Zaczyna dawać prąd po załaczeniu radia.

Co do pamięci to masz kilka opcji. Kabel żółty i czerwony z radia. Najczęściej kabel czarny i czerwony to stały plus i minus i są jeden pod drugim po zewnętrznej stronie kostki. Tenże czerwony odpowiada za pamięć. Kabel żółty najczęściej odpowiada za plus po stacyjce. Są radia w których jest odwrotnie żółty z czerwonym tj żółty odpowiada za pamięć a czerwony jest na stacyjkę.

P.S. W niektórych samochodach jest jeszcze brązowy kabel od świateł. W momencie zapalenia świateł ściemnia się podświetlenie radia.

P.S. 2 Musisz zobaczyć jeszcze czy nie będziesz musiał wywalić (odciąć kilka cm za wtyczką oryginalną) kabelek brązowo-czerowny (pin nr3) gdyż jest to linia K do diagnostyki radia !

Możesz również kupić TAKĄ przejściówkę i w niej odciąć niebieski (do separatora) i pin 3 coby nie kroić oryginalnej wiązki z samochodu. Będzie bezpieczniej i lepiej na przyszłość bo możesz wrócić do oryginału w każdej chwili

_________________
Obrazek


09.03.2019, 17:37
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 8 ] 

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL