Teraz jest 06.12.2019, 03:45



Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1 ] 
Błąd 17588 - możliwe rozwiązanie - tańsze niż nowa sonda 
Autor Wiadomość

Dołączył(a): 26.03.2014, 08:49
Posty: 2
Podziękował: 0
Pomógł: 0

Silnik: CAVE-1.4 TSI 180KM
Skrzynia: GGU - 5b.
Samochód: comfort
Rok prod.: 2004
Województwo: dolnośląskie
Post Błąd 17588 - możliwe rozwiązanie - tańsze niż nowa sonda
Witam

Chciałem napisać o możliwym rozwiązaniu powracającego błędu 17588 - sonda lambda 1, pompa tlenowa zwarcie do plusa. Problem rozwiązałem przez wymianę aku w swoim golfie IV 1.6 16v BCB. Błąd pokazywał się gdy zaczynało robić się zimno lub gdy przejeżdżałem bardzo krótkie odcinki. Co ciekawe spalanie utrzymywało się w granicach 7-8l.

Trochę teorii: Szerokopasmowa sonda lambda posiada "pompę" tlenową, która przez podawanie prądu na odpowiednie elektrody powoduje przenoszenie cząsteczek tlenu pomiędzy komorami. Komputer odczytuje wartość natężenia prądu i w ten sposób dobiera odpowiedni skład mieszanki. Aby cząsteczki tlenu mogły "przeskoczyć" pomiędzy komorami potrzebne jest odpowiednie napięcie, jeśli jest zbyt niskie pompa tlenowa chcąc przetransportować cząsteczki tlenu podaje coraz większy prąd na elektrody i komputer po przekroczeniu jakiejś tam wartości wyrzuca właśnie błąd zwarcia do plusa.

Powodem za niskiego napięcia jest jak wiadomo słabe aku. Pojechałem więc do sklepu z akumulatorami gdzie zbadano mój pod obciążeniem i wypadł kiepsko. Po wymianie akumulatora od października 2013 do dziś mam spokój a błąd 17588 nie powrócił ani razu :)
Nowa bateria jest połowę tańsza od sondy a wymiana sondy w tym przypadku nie pomoże. Piszę o tym ponieważ przeczytałem masę wątków na różnych forach i okazuje się, że wiele osób za radą mechanika wymienia sondy i nie daje to żadnego efektu.
Ktoś może zarzucić mi, że akumulator jest ładowany i napięcie w instalacji jest przecież wysokie dzięki alternatorowi ale niestety nie potrafię wytłumaczyć, dlaczego ma to taki wpływ :) W każdym razie u mnie skutecznie zadziałało :)


Rozwiązanie problemu znalazłem właśnie dzięki użytkownikom fabii, jest ono tutaj: http://www.bba-reman.com/forums/topic79496-1-1.aspx

Jeśli temat jest w złym miejscu proszę o przeniesienie tak aby dotarł do jak największej ilości użytkowników :)


27.03.2014, 00:56
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 1 ] 

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL