Teraz jest 27.11.2022, 11:47



Odpowiedz w wątku  [ Posty: 200 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Następna strona
[F1] Czyszczenie przepustnicy 
Autor Wiadomość

Podziękował: 0
Pomógł: 78
Post Czyszczenie przepustnicy
może jakieś fotki jak sie zabrać do tego i czy rozbierać całośc czy zastosować spray do czyszczenia??????

1,4 MPI


Ostatnio edytowano 14.04.2007, 15:34 przez warcol, łącznie edytowano 2 razy



10.05.2006, 19:21
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24.01.2006, 10:43
Posty: 3670
Podziękował: 34
Pomógł: 98

Silnik: inny silnik
Skrzynia: inny model
Samochód: kura
Rok prod.: 2000
Województwo: łódzkie
Post 
świetny temat ja też jestem zainteresowany :hura:

_________________
Jeżeli udoskonalasz coś dostatecznie długo – na pewno to zepsujesz. ░▒▓█▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄
Obrazek


11.05.2006, 07:28
Zobacz profil

Podziękował: 0
Pomógł: 78
Post 
1. Odkręcasz 3 śruby mocujące palstikowa pokrywę na przepustnicy. Tam sa imbusy ale nie pamiętam jaki rozmiar.
2. Sciągasz pokrywe i odkęcasz 4 śruby torx (chyba rozmiar 20) ale nie jestem pewien wyciągasz wtyczkę od sterowania przepustnicą wyciągasz 2 weże i zedejmujesz przepustnice.
3. Czyszczenie przepustnicy to jak kto woli. Znam metody na benzyne ekstrakcyjną i szczoteczką czyścimy lub poprostu środek do odtłuszczania na bazie benzyny ekstrakcyjnej czyli spray.
4. Złożenie to wszystkie kolejności tylko że w odwrotny sposób.
5. Pamiętać nalezy że zawsze po odkreceniu przepustnicy wymienia sie uszczelkę pod przepustnicą. Koszty nie sa duże ok 5zł. :banana:


11.05.2006, 11:22

Podziękował: 0
Pomógł: 78
Post 
Jedna uwaga.

BRON BOŻE PRZEKRECIĆ KLUCZYK WSTACYJCE :!: :!: :!:

Dobrze by odłączył ktoś akumulator. Może nie pokaze po ponownym podłączeniu, komputer błędu.


11.05.2006, 11:48

Podziękował: 0
Pomógł: 78
Post czyszczenie przepustnicy
a nie trzeba póżniej jej kalibrować i ustawiać całego komputera


11.05.2006, 21:25

Podziękował: 0
Pomógł: 78
Post 
Nie trzeba nic robić jezeli sie zastosujesz do tych podstawowych informacji. Nic nie powinno ci sie stac. Przepustnice czyszcze sobie tak co 4 miesiace i nic mi sie nie dzieje. :banana:


11.05.2006, 21:32

Dołączył(a): 31.03.2006, 08:20
Lokalizacja: Opatów
Posty: 192
Podziękował: 0
Pomógł: 0

Silnik: AUA-1.4 16V 75KM
Rok prod.: 2001
Województwo: świętokrzyskie
Post 
A czy przy czyszczeniu przepustnicy konieczne jest odłączenie akumulatora


12.05.2006, 08:11
Zobacz profil GG

Dołączył(a): 27.12.2005, 23:37
Lokalizacja: Żołynia ul. Jagiellońska :-)
Posty: 138
Podziękował: 0
Pomógł: 2

Silnik: AQW-1.4 8V 68KM
Skrzynia: FNK - 5b.
Samochód: comfort
Rok prod.: 2003
Województwo: podkarpackie
Post 
Witam! mam tylko jedno pytanie jakie są objawy, że trzeba czyścić przepustnicę?

_________________
life is brutal...


12.05.2006, 15:13
Zobacz profil GG
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24.01.2006, 10:43
Posty: 3670
Podziękował: 34
Pomógł: 98

Silnik: inny silnik
Skrzynia: inny model
Samochód: kura
Rok prod.: 2000
Województwo: łódzkie
Post 
miałem ją :mrgreen: hie hie - przepustnicę oczywiście. pod maską 1.4MPi pierwsze co zrobiłem to odłączyłem akumulator, następnie zdjąłem plastikową osłonę silnika (2 nakrętki m10) i oto ów przepustnica piękna ukazała się mym oczkom :crazy: (napisze jeszcze dla innych że to pierwszy element po filtrze powietrza za dużą rurą jakby co). teraz odkręcamy dopływ powietrza (u mnie 3x imbus) na przepustnicy i ściągamy go bezboleśnie, teraz odłaczamy 3 wężyki i odpinamy 2 wtyczki (trzeba lekko podważyć) następnie możemy kluczykiem gwiazdkowym torx (nie pamiętam jaki bo miałem komplet) przystąpic do odkrecania przepustnicy co by ją zabrać np do domku i czyścić oraz pieścić. ja użyłem benzyny ekstrakcyjnej (brutal ze mnie) :eh: silnik krokowy jest tak szczelnie zabezpieczony że nawet go nie tykałem, zresztą po co?? kupiłem tez podkładkę ale okazało się że stara pieknie odeszła i po przeczyszczeniu trafiła spowrotem na miejsce. to tyle. oto przepustnica przed czyszczeniem. powiem tak, u mnie to raczej nie przepustnica choć drgra mniej i rzadziej. :mrgreen:

_________________
Jeżeli udoskonalasz coś dostatecznie długo – na pewno to zepsujesz. ░▒▓█▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄
Obrazek


Ostatnio edytowano 27.03.2008, 16:28 przez Joker, łącznie edytowano 1 raz



12.05.2006, 16:03
Zobacz profil

Podziękował: 0
Pomógł: 78
Post 
A mi wyczyscili w ASO podczas przegladu 60tys za 52 pln :D


14.05.2006, 00:42

Podziękował: 0
Pomógł: 78
Post a jakie są obiawy brudnej przepustnicy
u mnie drga na wolnych obrotach ale jeżdze cały czas na gazie już mam 90 tyś i zastanawiam sie czy warto ją wyczyścić czy dać sobie spokój

[ Dodano: 2006-05-16, 12:49 ]
warcol napisał(a):
u mnie drga na wolnych obrotach ale jeżdze cały czas na gazie już mam 90 tyś i zastanawiam sie czy warto ją wyczyścić czy dać sobie spokój

A CZY WYSTARCZY ZDJĄĆ GÓRNY PLASTIK BEZ ODKRĘCANIA CAŁEJ PRZEPUSTNICY I POTRAKTOWAĆ SPRAYEM---CZY TO WYSTARCZY??????


16.05.2006, 12:37

Dołączył(a): 15.02.2006, 16:25
Lokalizacja: Brzeg
Posty: 158
Podziękował: 0
Pomógł: 0

Silnik: AWY-1.2 6V 54KM
Województwo: opolskie
Post 
ja tylko tak robie, tzn sciagam dolot z nad przpustnicy odpalam silnik ktos lekko przygazowywuje :mrgreen: a ja psikam, operacja trwa z pol minuty-moze minute i przepustnica blyszczy od srodka jak nowa :mrgreen:


25.05.2006, 11:46
Zobacz profil GG

Dołączył(a): 16.01.2007, 09:12
Lokalizacja: Gliwice
Posty: 114
Podziękował: 0
Pomógł: 0

Silnik: AZF-1.4 8V 60KM
Samochód: Fabia 1,4 16v
Województwo: śląskie
Post czyszczenie przepustnicy (1,4 16V) czy jest konieczne?
witam
w "we wlasnym zakresie" wyczytalem jak wyczyscic przepustnice. jakie sa objawy brudnej przepustnicy?
w felicii 1.3mpi wolne obroty faluja i czasami potrafi zgasnac-a jak to w fabii sie objawia?
fabia ma 97kkm i podejzewam ze nie byla czyszczona przepustica


04.03.2007, 22:29
Zobacz profil GG

Podziękował: 0
Pomógł: 78
Post 
ja nie zamierzałem u siebie czyścić ale bylem w warsztacie pograrancyjnym i mi to zaproponowali- czyszczenie nastawników przepustnicy i przepustnicy wiec sie zgodziłem- i POLECAM !!! samochód dużo szybciej reaguje na gaz i troche zyskał na mocy :) ja bylem po tym zabiegu szczęśliwy :) wiec jak od nowości masz nie czyszczoną to polecam bo masz podobny przebieg do mojego.


05.03.2007, 01:07

Dołączył(a): 16.01.2007, 09:12
Lokalizacja: Gliwice
Posty: 114
Podziękował: 0
Pomógł: 0

Silnik: AZF-1.4 8V 60KM
Samochód: Fabia 1,4 16v
Województwo: śląskie
Post 
rozumie ze jak sam bede czyscil to nie moge odlaczyc wtyczki bo trzeba bedzie nastawy vagiem zrobic?
co jak nastaw nie zrobie? sam sie nie zaadoptuje?
w felicii po czyszczeniu odpalilem i czekalem az sie wentylator chlodnicy wlaczy(bez dotykania gazu), zgasilem silnik i po ponownym odpaleniu wszystko bylo oki-nie musialem jechac na vaga-a sa mi znane przypadki wieszajacych sie obrotow


05.03.2007, 15:51
Zobacz profil GG
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 200 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Następna strona

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL