Teraz jest 06.12.2019, 02:21



Odpowiedz w wątku  [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
[F1] przepływomierz 
Autor Wiadomość

Podziękował: 0
Pomógł: 78
Post 
mikroskoda napisał(a):
WItam, pytanko o przepływke,:
- ile teraz kosztuje przepływa, wyczytałem ze kupujecie pierburga za 210-230 zlotych a na llegro jak widzialem to kompletna kosztuje okolo 400 i nie ma tanszych ofert, ( chyba ze sam wklad) ???

Witam.
U mnie w sklepie kosztuje cała kpl. przepływka BOSCHA 366 detal na hasło "forum fabia club" 10% upustu, wkłady miałem po 260zł też Boscha.


05.01.2007, 12:03

Dołączył(a): 06.11.2006, 17:55
Lokalizacja: Wrocek
Posty: 49
Podziękował: 0
Pomógł: 2

Silnik: BZG-1.2 12V 70KM
Rok prod.: 2001
Województwo: dolnośląskie
Post 
Sprawdze jakie mam u siebie , tylko nie za bardzo wiem gdzie ono sie znajduje ( ma ktos jakis schemat)

Prosze jeszcze o info jak sprawdzic przepływke w warunkach drogowych, dzisiaj wieczorem bede mial okazje

_________________
Krzychu (TDI) 130@300 Elegance


05.01.2007, 13:17
Zobacz profil WWW GG

Dołączył(a): 05.07.2006, 20:37
Lokalizacja: Łódź
Posty: 132
Podziękował: 0
Pomógł: 3

Województwo: łódzkie
Post 
mikroskoda napisał(a):
Sprawdze jakie mam u siebie , tylko nie za bardzo wiem gdzie ono sie znajduje ( ma ktos jakis schemat)

Prosze jeszcze o info jak sprawdzic przepływke w warunkach drogowych, dzisiaj wieczorem bede mial okazje


Przepływka tkwi w obudowie filtra powietrza tuż przed tym grubym wężem który wyłazi w stronę silnika. Doczepiona jest do niej wtyczka i trudno jej nie zauważyć, bo jest na wierzchu niczym nie osłonięta. Z pomocą śrubokręta wyciągnij wtyczkę (tylko nie na siłę bo ma zatrzask, który trzeba podważyć) i odkręć 2 śruby i jest twoja. Jesli zakończona będzie cienkim drucikiem to bedziesz miał przyjemność z Boschem. Ja proponuję założyć Pierburg - jest solidniejsza i wydaje się niezniszczalna.

_________________
1,9 TDI (133@326)


05.01.2007, 20:48
Zobacz profil GG

Podziękował: 0
Pomógł: 78
Post 
Ja postapiłem tak jak kolega Sontario i zakupilem Pierburga za około 250 zł auto nie do poznania szczeglnie na 4 i 5 biegu :)


06.01.2007, 13:40

Dołączył(a): 05.07.2006, 20:37
Lokalizacja: Łódź
Posty: 132
Podziękował: 0
Pomógł: 3

Województwo: łódzkie
Post 
FABIAAA napisał(a):
Ja postapiłem tak jak kolega Sontario i zakupilem Pierburga za około 250 zł auto nie do poznania szczeglnie na 4 i 5 biegu :)


Dokładnie :good: Od razu inny samochód. Po wymienia samej przepływki dostał parę koni więcej (pod warunkiem że wcześniej przepływka jest uwalona).

_________________
1,9 TDI (133@326)


06.01.2007, 15:18
Zobacz profil GG

Dołączył(a): 06.11.2006, 17:55
Lokalizacja: Wrocek
Posty: 49
Podziękował: 0
Pomógł: 2

Silnik: BZG-1.2 12V 70KM
Rok prod.: 2001
Województwo: dolnośląskie
Post 
za 250 to na allegero widze sam wklady, komplet kosztuje 400 w gore :( Czy sam wklad pierburga pasuje do calosci boscha czy na poczatku trzeba kupic calosc Pierburga ????

_________________
Krzychu (TDI) 130@300 Elegance


06.01.2007, 17:52
Zobacz profil WWW GG

Dołączył(a): 05.07.2006, 20:37
Lokalizacja: Łódź
Posty: 132
Podziękował: 0
Pomógł: 3

Województwo: łódzkie
Post 
mikroskoda napisał(a):
za 250 to na allegero widze sam wklady, komplet kosztuje 400 w gore :( Czy sam wklad pierburga pasuje do calosci boscha czy na poczatku trzeba kupic calosc Pierburga ????


Ja kupiłem chyba tylko sam wkład. Zapłaciłem 230 zł, wkręciłem w miejsce uwalonego Boscha, zapiąłem wtyczkę i autko śmiga jak marzenie. A jak wygląda ta całość?? U mnie przepływkę wkręcasz w obudowę od filtra powietrza. Chyba, ze to też się jakoś odejmuje.... Kup sam wkład i będzie dobrze.

_________________
1,9 TDI (133@326)


07.01.2007, 00:07
Zobacz profil GG

Podziękował: 0
Pomógł: 78
Post 
sam wkałd i jaaaaaaaaaaazda !


07.01.2007, 00:52

Podziękował: 0
Pomógł: 78
Post Wymiana przepływomierza
Wiatm!
Otoz mam takie pytanie...cze porzyczyc dla kumpla przeplywomierz. ja mam golfa III 1.9tdi a on audi A4 1.9tdi. czy mozemy bez problemu sie zamienic nimi bo on chce wziac moj i pojechac na trase zeby zobaczyc jak idzie a na ten czas dac mi swoj bo on podejrzewa ze jego szwankuje. Wiec pytam czy jesli ja zaloze jego to czy sie nic nie stanie dla mojego golfa? Oprocz tego ze jesli bedzie wadliwy ten z audi to strace na mocy...
prosze o pomoc
pozdrawiam


09.01.2007, 23:38
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10.04.2005, 09:28
Lokalizacja: EL
Posty: 1096
Podziękował: 0
Pomógł: 23

Silnik: inny silnik
Skrzynia: inny model
Samochód: 3.0d
Rok prod.: 2004
Województwo: łódzkie
Post 
z tego co sie orientuje

to jesli przeplywka jest walnieta to po jej wyjeciu samochod powienen jechac lepiej.

chyba ze cos mi sie poprzestawialo...

_________________
Danger.It's the Ranger!
A morał tej bajki jest krótki i niektórym znany...
jak mamy diesla po chipie to trakcji szukamy...


09.01.2007, 23:59
Zobacz profil GG

Podziękował: 0
Pomógł: 78
Post 
mowisz powaznie? wszyscy mowia ze jak jest walnieta to samochod traci moc...ze na 3 4 5 biegu nie ma takiego buta.
a jesli chodzi o to czy moge zamienic sie z kumplem? dodam ze obaj mamy po 90 km ja z 94r golfa a on z 95 audi


10.01.2007, 00:10

Dołączył(a): 21.07.2005, 08:43
Lokalizacja: Białystok
Posty: 119
Podziękował: 0
Pomógł: 1

Samochód: mazda 6/Ibiza 1.4
Rok prod.: 2003
Województwo: podlaskie
Post 
Wystarczy, że Twój kolega wypnie wtyczkę z przepływki. Jeżeli nie będzie różnicy w sposobie zbierania się auta lub nieznacznie odżyje, to sygnał, że miernika masowy odszedł do wieczności.
Jeżeli macie ten sam model przepływomierza, możecie się zamienić. Na Twojej dobrej powienien lepiej sie zbierać, oczywiście jeżeli to wina przepływki.

_________________
Cinek


10.01.2007, 08:39
Zobacz profil GG

Dołączył(a): 06.04.2006, 23:56
Lokalizacja: Zabrze
Posty: 2243
Zdjęcia: 8
Podziękował: 10
Pomógł: 96

Silnik: CJZD-1.2 TSI 110KM
Skrzynia: O2U - 6b, OAM - AUT (1.2TSI 110KM)
Samochód: F3 MC
Rok prod.: 2015
Województwo: śląskie
Post 
odkopując temat z głebokiego archiwum :
wlasnie wyczyściłem przepływke wg "schematu działania" zamieszczonego TUTAJ
zachowując proponowane czyścidełko oraz "procedury naprawcze" :)
po zamontowaniu - od razu czuć że praca nie poszła na marne.
czyszczona przepływka miała przejeżdzone ok. 50kkm i leżała sobie w garażu .. i się przydała :D
w czasie czyszczenia miałem załozony wkład regenerowany zakupiony w ASO i na nim również zrobiłem ok. 50kkm. wkład BOSCH-a z indeksem "C"
logi sprzed wymiany:
http://vw-passat.pl/vaglog/273 - grupa: 003

logi po wymianie bedą wkrótce .
widać że od razu spalanie spadło :)

wniosek : za ~40zł mam "nowy" przepływomierz :)

_________________
Sprzedaję : > na allegro < lub > na OLX <
F1 - sprzedana Obrazek
OII - sprzedana Obrazek
F3 - obecnie Obrazek


21.10.2009, 14:12
Zobacz profil GG Album osobisty
Ekspert Techniczny
Ekspert Techniczny
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 01.02.2009, 21:30
Lokalizacja: Świetochłowice
Posty: 5240
Podziękował: 147
Pomógł: 491

Silnik: AXR-1.9 TDI 101KM
Skrzynia: GGV - 5b.
Samochód: Ambiente
Rok prod.: 05.2007
Województwo: śląskie
Post Re: przepływomierz
Odgrzewam kotleta.
Kilka dni temu zaświecił mi się helikopterek. Silnik na niższych obrotach jakby szarpał, coś jakby go dusiło.
VAG pokazał:
1 Fault Found:
16485 - Mass Air Flow Sensor (G70): Implausible Signal
P0101 - 35-00 - -

Wykasowałem i wszystko wróciło do normy.

Wczoraj jednak znów to samo. Ten sam błąd. Zarówno poprzednim razem, jak i wczoraj pojawił się ten błąd przy spokojnej jeździe przez miasto (ok. 50/h)
Zanim dotarłem do domu przegoniłem fabkę po Średnicówce i kontorlka sama zgasła. Zaświeciła się ponownie kilka godzin później.
jak pisałem, silnikiem trochę szarpie. Objawy zanikają jak śmignę ją na wyższej prędkości.

Znalazłem jeszcze taki opis tego błędu:
Przepływomierz powietrza (MAF) - bank 1 > wartość, funkcjonowanie (range / performance problem)

Na pewno ktoś z Was wie dlaczego tak się dzieje. Kapi mi pisał, że da się przepływkę jakoś wyczyścić, reanimować.
Mam już zbierać na nową?

_________________
Tempomaty w grupie VAG. Skoda, Seat, Audi, VW. 510 150 407


Ostatnio edytowano 30.06.2011, 22:42 przez koleś, łącznie edytowano 1 raz



30.06.2011, 20:44
Zobacz profil

Dołączył(a): 16.07.2007, 13:55
Lokalizacja: Podkarpackie
Posty: 945
Podziękował: 0
Pomógł: 9

Silnik: inny silnik
Skrzynia: inny model
Samochód: auto emocion
Rok prod.: 2000
Województwo: podkarpackie
Post Re: przepływomierz
Spróbuj ją wyczyścić sprayem firmy CRC do przepływomierzy choć wątpię że pomoże bo jak już błąd wywala to przepływka już umiera.


Niżej podpisany użytkownik dziękuje kornat za ten post:
koleś
30.06.2011, 22:20
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL